Klara      Gudrun           Iver            Elias                 Julie                  Klaus                             Lina             Knut         Inger

Augusta Marie Lorentzdatter Olden               av Odd Eide 2013


Tre-menning til Julie Eliasdatter, Lorentz Jørginus Eilertsen Olden, hadde 6 barn, nr 4 var Augusta f. i Olden i Jøssund 28. august 1885. Augusta blir dermed 4-menning til Klaus og Julies barn.
Denne del av slekta i Olden kommer fra Kverndal i Åfjord.


Augusta Marie Lorentzdatter Olden
1885 - 1972

Augusta Marie Lorentzdatter Olden
Født 28. august i Olden i Jøssund (Bjugn) av foreldre Lorentz Jørginus Eilertsen Olden f. 1853, og hustru Anna Margrtehe Lynum f. 1848.

Familien bodde først i Trondheim , hvor Ole Fredrik ble født i 1879. De flyttet deretter til Lysøysund hvor de to neste barna ble født. Fra 1885 er familien i Olden hvor de tre siste barna ble født. I oktober 1895 kom familien flyttende til Trondheim, de bodde først i Strandveien, senere flyttet de inn i en ny 4-mannsbolig i Rosenborggata 8 hvor vi finner dem i folketellingene for 1900, 1910 og 1925.

Augusta ble konfirmert 30. september 1900 i Bakklandet (Bakke) Kirke i Trondheim. Hun utdannet seg til lærer, og i 1915 reiste hun til Amerika for å studere.
Studiene i USA var nok en del av hennes forestående misjonærgjerning, for i regi av Det Norske Lutherske Misjonssamband reiste Augusta til Kina som misjonær i 1916. Her ble hun til 1924.

Utvandrereprotokollen fra Trondheim:
 


S/S Kristianiafjord (postkort)


S/S Kristianiafjord i Stavanger

Augusta reiste fra Trondheim til Bergen hvor hun gikk ombord i SS Kristianiafjord med avgang til USA.
Kristianiafjord kom fra Oslo, og med anløp i Kristiansand og Stavanger dro den fra Bergen til New York med 847 passasjerer ombord.

Innvandrerregistreringen i Ellis Island, New York:

Etter ett år med studier i USA, reiste Augusta Olden som misjonær til China i 1916. Her ble hun til 1924. Hun arbeidet videre som reisesekretær i Misjonssambandet og bodde i 1925 midlertidig i Oslo, senere i Østfold.
Augusta ble senere engasjert i
"Det hvite Bånd",  - "Verdens kvinners kristne avholdsforbund".

Ved folketellingen 1925 for Trondheim er hun regsitrert å bo sammen med sine foreldre i Rosenborggt 8, Lademoen; "Bor midlertidig på Missionhjemmet Fjeldhaug, Oslo".
Hennes yngste søster Lorentze bor også sammen med foreldrene. Hennes Far; Lorentz Olden f.1853 er registrert som
"forhenværende skibsfører".

Augusta og hennes bror; Ole Fredrik Olden, utga i 1945 boken:
"Skagstad-Olden-greina av Lynum-ætta"  - (Augusta og Ole Fredriks mor var født Lynum)

I 1954 utga Augusta boken "Slekter kommer og slekter går - slektsregister og kulturhistoriske skisser fra ytre Fosen"
I denne boken omtales slektsgrenene: Ellingsenslekta og Hellemslekta på Nes, Oldenslekta og Lysøysundslekta i Jøssund (Bjugn), Teien-Kverndalslekta, Dahl-Vallerauneslekta, Eideslekta, Tårnesslekta og Tørhaugslekta i Åfjord.

Augusta Olden døde i Trondheim i april 1972 og ble begravet på Tilfredshet kirkegård 3. mai, 87 år gammel.
 

 

Tilbake til startsiden